onsdag 25 januari 2012

Skapande pågår

Pinterest fotoalbumens fotoalbum har satt fart på de små grå hos mig, det enda jag önskar är att jag kunde begripa är hur jag ska få in "knappen" så att ni får se vad som inspirerar mig.

Maja och jag har delat systerligt på en jelly roll och varsin charm pack av Central Park-tyger, hennes kvilt är klar men inte min, men den är på god väg, designväggen räcker inte till för blocken. Antingen får jag skaffa en större designvägg eller så får jag sy mindre kviltar!?!

Både Eva J och Maja brukar säga åt oss att ha kul och det har jag verkligen haft ihop med symaskinen den sista veckan. Lite sneak peak på projekten som pågår


Zig zag-kvilten har ordnat till ytterligare några gråa hår till samlingen men det fattas bara någon söm sedan ska den skäras ren. Sådana projekt som detta går inte att göra de dagar som man ska arbeta för då tar aktiviteten i hjärnan slut innan det är dags att börja jobba och kanske behöver man någon sorts tankeförmåga när man jobbar. Efter nästan 2 månaders bortvaro från jobbet var det jourpremiär igår, snacka om att vara ringrostig, bokstäverna kom inte i den ordningen som jag tänkte!

I övrigt kämpar jag på med sonens monsterkvilt, ett myller av rutor, med smålandsbaksida, smålandslukkekant och "smålandssöm" (snuttar av pärlgarn), fattas väl en ½ m handsömnad sedan är den klar. Pärlgarnet är tjockt och jag har ont i fingrarna emellanåt, ska jag sy med sådana garner fler gånger får det vara en tunnare variant.

Vi hörs!
Carina i Furulund

fredag 20 januari 2012

En toppendag

och ändå har jag haft ett präktigt hjärnstillestånd så att jag fick skriva ut bilder på hur blockutläggningen till en ny topp skulle se ut.

Det började redan imorse, det kom ett mail med frågan "vi syr väl idag?" Visst gjorde vi det på var sitt håll och vid olika tidpunkter. Direkt efter mailet sprang jag en våning upp, iklädd pyjamas och raggsockor och gjorde klart 9 pinwheel-block sedan var jag tvungen att uträtta några måsten så jag fick kliva ur pyjamasen. Hem igen och började skära, japp tygbantningen går alldeles förträffligt just nu till och med ett vitt lakan gick under kniven.

Så jag kan varmt rekommendera en mailkonversation med en sysugen Maja för hon sätter sprätt på en.

Förhoppningsvis får vi en sydag ihop i nästa vecka, hon i Ryd och jag i Furulund, med datorerna på!!

Ha en bra helg, nu ska jag gå och stryka remsor!

Carina i Furulund

torsdag 19 januari 2012

Är oskuret bäst?

Jag har faktiskt börjat tvivla på den saken, det är allt rätt skönt att plocka fram en jelly roll eller en charm pack och bara börja sy, visst kan man behöva tänka till även med de färdigskurna bitarna men inte färgkombinationsmässigt.

Mitt tygbantningsprojekt lär läggas ner redan i nästa vecka! Tog fram en Kaffe Fassett-charm pack och grått tyg för att börja leka lite, idéen räckte längre än tyget om man säger så.

Ut ur skåpet har jag nu plockat fram ytterligare en charm pack och en lite större bit tyg som kanske kan räcka lite längre men tyvärr lär det inte bli dagens projekt. Morgondagens kanske?

Nej lukkekantssömnad står högst på dagordningen, centimeter för centimeter syr jag nu på monstertäcket och dessutom har jag lyckats få på lukkekant på babytäcket så den vill också bli nersydd, tycker allt att det är lite enformigt med handsömnaden just nu.

Med lite tur får jag titta på handbollen senare idag och då kanske jag får sytt ner ytterligare lite lukkekant.

Vi hörs!
Carina i Furulund

onsdag 18 januari 2012

Spara mönster?

Alla söker vi inspiration på ett eller annat sätt. Internet är ju en ständig källa med bilder och tutorials, men så kommer ju den eviga frågan, när ska man göra alla de där mönsterna man ser och gillar? Pia sa idag att hon hade mönsterstopp och jag tygbantar. Jag är helt säker på att jag har mönster och idéer som räcker för de närmsta fem årens produktion och tänker jag tanken att inte spara fler varken på papper, som favorit eller PDF-fil så kommer nästa fråga, hur länge vara det stoppet? Antagligen bara en kort tid för sedan kommer något nytt som man bara måste prova. Sedan är det ju så att ska jag göra alla de där sakerna som jag har sett så blir tygskåpet tomt och då bryter jag ju tygbantningen också.

Med dessa tankar avslutar jag ämnet quiltning som materialsport, för det har vi ju redan konstaterat att det är, sedan är det bara frågan om man behöver alla prylar eller det bara är fåfängan som tycker att man behöver investera mer i sin hobby.

Vi hörs!
Carina i Furulund

tisdag 17 januari 2012

På tal om material

så har jag hittat ett mycket billigare alternativ än heran som fungerar lika bra och som oftast är lätt tillgängligt i olika sammanhang.

Under de sista veckorna har jag kämpat lite med att quilta ett lite större täcke och ett golvtäcke, till det sistnämnda användes smörknivar flitigt till att markera var sömmen skulle gå. Så nu är det lukkekantssömnad som gäller, i sakta mak sys det, sport är bra att lyssna/se på när sådant ska göras, man slår ett getöga på TV:n då och då och sedan finns ju repriserna att tillgå för de snygga passen/målen, rycken eller vad det nu kan vara.

Idag blev jag friskförklarad, nåja nu pratar jag inte om de medfödda defekterna utan febern och infektionen som jag fick efter en operation. Nu är det bara blodvärdena/järndepåerna som ska hämta sig så kanske jag blir som ny.

Majas utmaning om att kolla in sina quilttidningar och leta upp ett block har resulterat i en stor hög med Quiltemagasinet som ligger med ett block eller projekt uppslaget, undrar om jag får tid att sy nu när jag ska börja jobba igen.

Vi hörs!
Carina i Furulund

lördag 7 januari 2012

Många projekt på upploppsrakan

Under en längre tid har det hängt två stora toppar och tittat på mig, häromdagen mackade jag den ena och har faktiskt quiltat en del på den idag, den andra mackades med hjälp av maken för en stund sedan. Som den materialförvaltare han är så monterade han ner vävstolen och stuvade undan den samt monterade det andra stora bordet som är tänkt som mackningsbord.

Till dagens Tour de ski har strumpstickorna varit framme, visserligen föreligger det inget akut behov av varma strumpor men jag kan ju ändå göra de påbörjade färdiga.

Inköpslistan har utökats med bred maskeringstejp, det går i och för sig bra att tejpa fast baksidestygerna med frystejpen men den är smal och fäster dåligt på underlaget.

Ska jag vara riktigt ärlig så står det mer på inköpslistan men det får vänta ett tag, tror inte quilttyger tar slut i första taget.

Funderade på att köra till S & S för att införskaffa baksida till babytäcket när jag kom att jag faktiskt hade ett utmärkt tyg och bomullsvadd liggandes i skåpet. Nåja dit kommer man ju att köra rätt så snart i alla fall. Det börjar ta på tygerna som går att använda till baksida så ett inköp av lakansväv behövs snart.

Nu ska jag gå och tvätta barnen som lekt med tuschpennorna idag, de har ritat mustascher i olika färger, risk finns väl att de inte blir rena.

Vi hörs!
Carina i Furulund

fredag 6 januari 2012

Quiltning en materialsport?

Efter att ha lyssnat på referaten från Tour de ski där de skyller på materialet när det inte går så bra så kan man ju inte låta bli att undra om det är fel på materialet när det inte går som det ska med sömnaden.

För visst är quiltning en materialsport precis som det skrevs i Tant Koftas blogg om stickning som materialsport. I hennes fall handlade det om nya stickor men i mitt fall handlade det om att spetsen på micro stitchern har krökts så jag får skaffa en ny, i väntan på det får min materialförvaltare rycka in och räta ut spetsen när det behövs. Såg att det fanns lösa spetsar att köpa på Textilia.

Under gårdagen gjorde jag gång på ungefär 300 tacks när jag mackade ett täcke så även sådana står på inköpslistan nu. Köksbordet med extraklaff får fungera som mackningsbord i vänten på att jag blir av med den inhysta sängen i arbetsrummet.

Annars har jag lovat mannen att inte köpa så mycket tyg, han vet att det är inte lönt att säga åt mig att inte handla, det är ett löfte som är svårt att hålla.

Jag längtar faktiskt efter vardag igen, nu har jag varit hemma från jobbet i över en månad och det ser inte bättre ut än att det blir någon vecka till. Det börjar bli långtråkigt att gå hemma men med feber och infektion i kroppen så är orken inte som den borde, det hjälpte bara lite med Eva J:s påse med ork.

Något som är rätt udda i min tillvaro är att jag fryser så in i baljan, jag är rätt varm av mig i vanliga fall så att behöva gå med kofta och raggsockar inomhus är ovant. Får tillskriva besvären att mina blodvärden har rasat igen och det är segt att få upp dem.

Så nu har jag gnällt lite och kan konstatera att det blev bättre, annars lyser solen och det var ett tag sedan sist. Det blåser inte och regnar inte så bara det kan få en på bättre humör.

Vi hörs!
Carina i Furulund